Omtrent en tredjedel av all mat som produseres i verden i dag går tapt eller kastes. Ved å flytte mat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar matsentralene til bedre ressursutnyttelse i matsystemet vårt.
Til tross for effektiv logistikk og praksis i matbransjen, kommer noe mat aldri fra jord til bord. Enten det er krokete og snåle grønnsaker, overprodusert mat, feilvarer, pakningsendringer, sesongvarer eller varer med kort holdbarhet, ender denne maten som regel som avfall. Denne maten kalles overskuddsmat, altså god og spiselig mat som av ulike grunner ikke kan selges gjennom de tradisjonelle kanalene.
Matsentralen samarbeider med over 560 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele overskuddsmaten vi samler inn. Disse organisasjonene henter maten fra nærmeste Matsentral, og gir maten nytt liv gjennom matservering eller en pose med dagligvarer til mennesker som har behov for mathjelp. For mange mennesker kan dette bety et første skritt på vei ut av utenforskapet. Ved å støtte organisasjoner som utfører slike viktige sosiale tjenester, bidrar vi til 7 av FNs 17 bærekraftsmål.
Landets 8 matsentraler samarbeider med over 550 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele maten slik at den når de som trenger den mest.
De aller fleste virksomhetene vi samarbeider har et bredt spekter av tiltak for å hjelpe mennesker ut av deres vanskelige situasjon. Eksempler på dette kan være som økonomiveiledning, leksehjelp, arbeidstrening og rådgivning knyttet til utdanning og jobb. På Matkartet kan du finne mer informasjon om disse organisasjonene og deres tiltak.
Det er 10 ganger mer ressurskrevende å avfallsbehandle matsvinn, enn det er å sørge for at maten blir spist av mennesker.
For best mulig ressursutnyttelse, og som ett av flere virkemidler for å nå målene om 50 % reduksjon av matsvinn innen 2030, er donasjon av overskuddsmat et meningsfylt og effektivt grep for matbransjen - som også kommer de av oss som trenger mathjelp til gode.
Matsentralen setter matsikkerhet i høysetet, og følger til enhver tid Mattilsynets lover og regler for lagring av mat.
Matsentralen mottar overskuddsmat fra matbransjen. Dette er mat som, av ulike årsaker, ikke kan selges, men som trygt kan spises.
Organisasjonene bruker maten til servering av måltider og utdeling eller hjemkjøring av matposer.
Maten sorteres og oppbevares på våre lagere, og hentes av ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.
Maten når ut til de som trenger den mest. Slik gir Matsentralen mat, mennesker og miljø en ny sjanse.