Omtrent en tredjedel av all mat som produseres i verden i dag går tapt eller kastes. Ved å flytte mat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar Matsentralen til en bedre omfordeling og bruk av ressurser i matsystemet vårt. Vi hjelper dermed aktører i matbransjen med å redusere sitt matsvinn og samtidig ta et samfunnsansvar som bidrar til 7 av de 17 FNs bærekraftsmålene.
Til tross for effektiv logistikk og praksis i matbransjen, kommer noe mat aldri fra jord til bord. Enten det er krokete og snåle grønnsaker, overprodusert mat, feilvarer, pakningsendringer, sesongvarer eller varer med kort holdbarhet, ender denne maten som regel som avfall. Denne maten kalles overskuddsmat, altså god og spiselig mat som av ulike grunner ikke kan selges gjennom de tradisjonelle kanalene. Ved å redde denne maten fra å bli kastet, fungerer Matsentralen som et sikkerhetsnett som hjelper matbranjen å redusere matsvinn.
Matsentralen samarbeider med over 560 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele overskuddsmaten vi samler inn. Disse organisasjoner henter maten fra deres nærmeste Matsentral og bruker maten til å servere et varmt måltid eller gi en pose med dagligvarer til mennesker i en vanskelig situasjon. I tillegg, tilbyr de fleste av de ideelle organisasjonene ulike gratis tjenester som leksehjelp, veiledning til utdanning og jobb, språkopplæring, rehabilitering for avhengighet, arbeidstrening, utdeling av klær, veiledning/hjelp fra sykepleier, hjelp med oppfølging NAV, psykolog, juridisk rådgivning og økonomisk rådgivning. For mange kan dette bety en vei ut av utenforskapet. Ved å støtte organisasjoner som utfører slike viktige sosiale tjenester, bidrar vi til 7 av FNs 17 bærekraftsmål.
Landets 8 matsentraler samarbeider med over 560 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele maten slik at den når de som trenger den mest.
Mange av de virksomheter vi samarbeider med tilhører nasjonale aktører som Frelsesarmeen, Blå kors, Evangeliesenter eller Kirkens Bymisjon. Vi samarbeider også med lokale aktører som Omsorgskafeen i Trondheim, Open hands for you i Rogaland eller Osterøyhjelpen i Bergen. I tillegg til en varmt måltid eller en pose med dagligvarer, tilbyr de ideelle organisasjonene en rekke tiltak for å hjelpe mennesker ut av deres vanskelige situasjon som økonomikurs eller veiledning til utdanning og jobb. På Matkartet kan du finne mer informasjon om disse organisasjoner og deres tiltak.
Gjennom samarbeidet med matbransjen fungerer Matsentralen som et sikkerhetsnett som redder overskuddsmat fra å bli til matsvinn, og som gjennom en alternativ omfordelingskanal i samarbeid med ideelle organisasjoner, sørger for at maten blir spist. Vi hjelper dermed aktører i matbransjen med å redusere sitt matsvinn og samtidig ta et samfunnsansvar som tangerer mange av FNs Bærekraftsmål.
I 2023 mottok matsentralene overskuddsmat fra over 300 leverandører og grossister over hele Norge.
Matsentralen setter matsikkerhet i fokus, og følger til enhver tid Mattilsynets lover og regler for lagring av mat. Tar vi imot store volumer av en vare og ser at vi ikke klarer å gi ut alt før «best før» dato utløper, passer vi alltid på å få en bekreftelse fra leverandøren på hvor mange uker eller måneder over datoen produktet trygt kan spises, og fortsatt smaker godt. Når det gjelder lett bedervelige matvarer stemplet med «siste forbruksdag», forholder vi oss til denne datoen. Hvis produktene imidlertid egner seg for innfrysing, gjør vi dette senest 1-2 dager før datoen, i tråd med Mattilsynets retningslinjer.
Matsentralen mottar overskuddsmat fra matbransjen. Dette er mat som, av ulike årsaker, ikke kan selges, men som trygt kan spises.
Organisasjonene bruker maten til servering av måltider og utdeling eller hjemkjøring av matposer.
Maten sorteres og oppbevares på våre lagere, og hentes av ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.
Maten når ut til de som trenger den mest. Slik gir Matsentralen mat, mennesker og miljø en ny sjanse.