Vi får ofte spørsmål angående forskjellige aspekter av Matsentralen.
Nedenfor har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene.
Om du vil jobbe som frivillig i Matsentralen, vennligst send litt informasjon om deg selv og din tilgjengelighet til din nærmeste matsentral. Vi trenger fremst frivillige som kan hjelpe oss på lagrene våre. Vi trenger også frivillige som kan hjelpe til administrativt og med prosjekter og arrangementer. Det kan være å hjelp oss med sosiale medier, nettsiden, foto og video. Vi tar imot studenter som er interessert i å bidra til Matsentralen gjennom deres studier/forskning. Som bedrift kan dere bidra med frivillige som et ledd i å styrke deres sosiale engasjement. Eksempelvis på "Frivillighetens dag".
Du kan donere penger via VIPPS, bankoverføring eller gjennom TGTG-appen. Du kan donere til din lokale matsentral eller til foreningen Matsentralen Norge. Matsentralen Norge sørger for at donasjonene fordeles mellom de forskjellige matsentralene. Du finner informasjon om hvordan du kan donere her.
Matsentralene er veldedige organisasjoner som finansieres takket være donasjoner fra matbransjen, nasjonale og lokale myndigheter, stiftelser og enkeltpersoner.
Hvis du trenger mathjelp kan du bruke Matkartet for å finne kontaktinformasjon til de veldedige organisasjoner vi samarbeider med. Matsentralen kan ikke dele ut mat til privatpersoner, men samarbeider med over 560 organisasjoner i hele Norge som driver med mathjelp. Matkartet finner du her.
Nye organisasjoner som ønsker å hente mat fra matsentralene må først sende inn en søknad. Dette gjøres via registreringsskjemaet her.
Organisasjonene som henter gratis mat betaler en årlig kontingent av symbolsk størrelse, sammenlignet med verdien på maten de henter. Kontingenten varierer litt fra matsentral til matsentral. Ta kontakt med din lokale matsentral hvis du ønsker nøyaktig svar på størrelsen på kontingenten.
De veldedige organisasjonene som henter mat fra matsentralene hjelper mennesker i en vanskelig situasjon. Det kan være fattige, hjemløse, enslige forsørgere, rusavhengige, flyktninger, eller mennesker med psykiske lidelser.
Det er bare veldedige organisasjoner som har sosiale hjelpetiltak for mennesker i sårbare situasjoner som kan hente mat fra matsentralene. Organisasjonen må være registrert hos den lokale matsentralen. Maten må brukes i forbindelse med deres aktiviteter for å hjelpe økonomiske sårbare/utsatte grupper. Organisasjoner omfordeler maten videre via enten matutdeling (poser med dagligvarer) eller matservering (gratis lunsj, middag eller lignende).
Matsentralen er en veldedig organisasjon som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til veldedige organisasjoner som hjelper mennesker som har det vanskelig. Med dette arbeidet bidrar Matsentralen til å redusere matsvinnet hos matbransjen og samtidig sørge for at at hundrevis av veldedige organisasjoner kan hjelpe titusenvis av mennesker i sårbare situasjoner.
Overskuddsmat er god og spiselig mat som av ulike grunner ikke kan selges gjennom de tradisjonelle kanalene og som vanligvis ville blitt kastet. Eksempler på overskuddsmat er mat med pakningsendringer, sesongvarer, mat med kort holdbarhet osv.
Det finnes åtte matsentraler i Norge. De ligger i Oslo, Larvik (Vestfold og Telemark), Kristiansand (Sør), Sandnes (Rogaland), Bergen (Vestland), Trondheim (Trøndelag), Rudshøgda (Innlandet) og i Tromsø (Nord-Norge)
Det er i hovedsak matbransjen som donerer mat til matsentralene. Vi har strenge krav til kvalitet og oppbevaring i riktig temperatur. Det er også mulig for andre bedrifter å donere mat etter arrangementer eller aktiviteter, men her vil vi vurdere nøye i hvert enkelt tilfelle. Ta gjerne kontakt med din nærmeste Matsentral for mer informasjon. Av hensyn til mattrygghet, tar matsentralene dessverre ikke imot matdonasjoner fra enkeltpersoner.
Bedrifter som har overskuddsmat de vil donere bort, eller som vil etablere en fast avtale for donasjon av overskuddsmat, kan ta kontakt med den nærmeste matsentralen her. Bedriften kan også bruke Donasjonskartet for å finne en veldedig organisasjon i nærområdet som kan ta i mot overskuddsmaten. Her finnes også en veileder for effektiv og sikker donasjon av overskuddsmat direkte til en veldedige organisasjon.