I 2023 reddet landets matsentraler over 6000 tonn mat fra å bli kastet, likevel utgjør dette en liten andel av det totale matsvinnet fra matbransjen. Samtidig øker fattigdom og behovet for mat, spesielt etter coronakrisen. Derfor er Matsentralen Norge stadig på leting etter strategier for å styrke aktiviteten i matsentralene og med det redde mer mat og nå ut til enda flere mennesker i vanskelig situasjon. På denne siden kan du lese om noen av prosjektene som hjelper oss å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse.
Å distribuere varer mellom sentralene har lenge vært et ønske, og en løsning for interntransport ble rullet ut i 2020. Dette har gjort at det har blitt enklere for matsentralene å takke ja til nærmest ubegrensede volum. Hvis en matsentral har fått en for stor leveranse til å kunne håndtere den alene, kan de nå enkelt spre det ut til de andre i nettverket.
For eksempel har hele nettverket nytt godt av kylling fra Rogaland, hygieneartikler fra Oslo, Sørlandschips fra Sør og søtbakst fra Vestfold og Telemark. Interntransport bidrar til at matsentralene i Norge kan redde mer mat og kan hjelpe enda flere mennesker.
Matsentralen har i lang tid lett etter løsninger for å kunne redde overskuddsmat fra lokale butikker på en egnet måte. Samtidig mottar Matsentralen flere storhusholdningsvarer som kun de største ideelle organisasjoner kan håndtere. Gjennom godt samarbeid med NorgesGruppen og arbeidsinkluderingsbedriften Unikum, samt med økonomisk støtte fra ulike aktører, ble konseptet Matsentralen Kjøkken til i 2020 i Oslo. I 2024 etableres et tilsvarende prosjekt ved Matsentralen Rogaland, takket være samarbeid med Kirkens Bymisjon og støtte fra bærekraftsfondet Handle. Slik kan Matsentralen redde enda mer mat, og samtidig hjelpe mennesker som ikke har tilgang til kjøkken.
Formålet med prosjektet Matsentralen Primær er å redde overskuddsvarer fra primærnæringen – fortrinnsvis frukt og grønt, f.eks. med avvikende utseende og størrelse, men også være et sikkerhetsnett ved overproduksjon. Prosjektet skal etablere 4 pakkelinjer som legger til rette for effektivt og trygg sortering og emballering av frukt og grønnsaker reddet fra gårder og pakkerier. Første pakkeriet ble etablert ved Matsentralen Vestfold & Telemark i 2021. Siden da har vi etablert pakkerier også ved Matsentralen Innlandet og Matsentralen Rogaland. Etterhvert vil pakkerier i Matsentralen Trøndelag og Matsentralen Vestland også bli vurdert.
Matsentralen samarbeider med over 560 ideelle organisasjoner slik at maten vi redder når de som trenger den mest. For å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner med å finne mathjelp, laget Matsentralen Norge Matkartet, et verktøy som viser gratis matutdeling eller matservering i nærområdet. Kartet inneholder kontaktinformasjon, åpningstider, målgruppe m.m.
Matsentralen tar imot overskuddsmat primært fra produsenter og grossister, slik at vi kan redde større volumer og nå ut til flere mennesker i vanskelige situasjoner. For mindre volumer, mat med veldig kort holdbarhet eller ferdig tilberedt overskuddsmat er donasjoner direkte til en lokal ideell organisasjon den mest effektive og trygge måten å redde maten fra å bli kastet. For å hjelpe aktørene som har mat til overs med å finne en lokal ideelle organisasjon som kan ta maten imot, laget vi Donasjonkartet. Slik kan alle bidra til å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse.