Planmessige arbeid har redusert matsvinn og økt donasjoner til matsentralene.
For mange av de ansatte i produksjonslokalet er det allerede langt på dagen, brødene som skal ut i butikk blir laget på natten og er allerede kjørt ut. Klokken kvart over ni, hver eneste dag utenom lørdager, kommer det en lastebil fra Matsentralen for å ta med seg dagens brød. Sjåføren og en medhjelper laster på traller fra nattens overskuddsproduksjon, og det som kom i retur av det som ikke ble solgt i REMA1000 i går.
Noen dager er det to paller, andre dager er det fire. Overskuddsbakst har Mesterbakeren hver dag, de er nødt til å ha et slingringsmonn å gå på i tilfelle en deig ikke setter seg som den skal.
Vidar Westrum, står og overvåker at alt går som det skal. Han er avdelingsleder for ekspedisjonen, og passer på at logistikken og utkjøringen av brød går som den skal. Han vinker avgårde sjåføren som setter kursen mot Matsentralens lager. – Det føles godt å vite at overskuddsbrødene skal til et sted der de gjør en forskjell, sier Vidar.
Å fylle opp pallene til Matsentralen har blitt en del av rutinen, men det har ikke alltid vært slik.
For to år siden ble mesteparten av overskuddsbrødene brukt som dyrefôr. De plastinnpakkede brødene som kom fra butikken ble kastet i containere, og ingen stilte spørsmål ved det.
Men noe skjedde i 2022, da en ny dyrtid satte inn og prisene på det meste steg, fra strøm til mat og historiene i mediene ble stadig dystrere. Flere og flere familier slet med å få endene til å møtes, og behovet for hjelp vokste raskt. Køene utenfor Fattighuset vokste. Det var da ledelsen i Mesterbakeren stilte seg spørsmålet: Er det noe vi kan gjøre?
Per-Ole Arneberg, direktør for KHMS og bærekraft husker det godt. – Vi hadde lenge sett utfordringen med matsvinn, og tenkt hvordan vi kan bidra også inn mot mennesker som trenger mat. Det var først da vi tok kontakt med Matsentralen at vi skjønte hvor stort behovet var, sier han.
Administrerende direktør i Mesterbakeren,Tor Søreide Sivertsen dro selv ned til Matsentralen for å se hvordan overskuddsbrødene fra dem kunne brukes. Der møtte han Per Christian Rålm, daglig leder i Matsentralen, som ga ham en omvisning. Han så hyller fulle av mat som kom fra noen av de største matkjedene, men også plass til mye mer. Han hørte om organisasjonens behov for tusen brød hver dag, et behov som langt ifra fra var dekket. Og det var her Mesterbakeren kom inn i bildet. – Da han kom tilbake til kontoret, var det som å slå på en bryter, sier Per-Ole.
– Når vi så volumet på brødene våre, både av den daglige overskuddsproduksjonen, og det som kom tilbake fra butikkene, tenkte vi at dette må vi kunne gi til dem som trenger det, sier Per-Ole. Han understreker at brødene som kommer i retur fra butikk er kun de som er pakket i plast. Dette for å kunne garantere for kvaliteten og hygiene.
Samarbeidet startet med at Mesterbakeren måtte finne ut hvordan de kunne donere brød på en trygg måte som oppfylte Mattilsynets strenge krav om sporbarhet. Det betydde at de måtte innføre nye rutiner, elektronisk registrering av alle brød, og ikke minst en grundig gjennomgang av logistikken.
Vidar Westrum var viktig å få med seg, og han var ikke vond å be. – Når han så det bildet som vi så, i forhold til behov og mulighet, da bestemte vi at vi skulle starte her i Oslo og deretter få med alle de andre bakeriene og samarbeidspartnerne våre på det også, forteller Per-Ole.
Det ble ikke gjort i en håndvending, det var en del som skulle på plass. De måtte finne ut av hvordan sjåførene kunne sortere ut brød som skulle doneres, og hvordan de kunne få til en effektiv prosess hvor alle var med. Det tok litt tid å etablere nye rutiner for sortering og registreringer, som også omfattet sjåførene.
Det viktigste var at ledelsen var tydelig på at dette ønsket de å få til.
Etter hvert var det meste klart. Alle sjåførene var nå informert, butikkene skulle samarbeide, og plastinnpakkede brød som tidligere ble kastet, måtte sorteres.
Og så, en morgen i Oslo, rullet den første lastebilen fra Matsentralen inn på området til Mesterbakeren i Oslo. Det var begynnelsen på et nytt kapittel i mesterbakerens historie. Drevet av et ønske om å gi tilbake. Det er i dag ingen økonomisk gevinst for Mesterbakeren å gjøre dette, tvert om, men det å kunne hjelpe og bidra har stått sterkere, og på sikt kommer det kanskje ordninger som fremmer donasjoner.
For Mesterbakeren handler dette om de små historiene. De som rørte dem til å handle i starten. Og som da Matsentralen fortalte at skolebollene, som også blir donert fra Mesterbakeren, er en av de mest populære varene. - Det får deg til å huske at vi gjør dette for folk der ute, sier Per-Ole.
Etter hvert som systemene kom på plass, ble ordningen utvidet til andre deler av landet. Nå donerer Mesterbakeren overskuddsbrød fra nord til sør, de har også fått inn rutinene på de lokale samarbeidsbakeriene som nå gjør det samme.
I dag er dette blitt en del av Mesterbakerens identitet. Hver morgen, klokken kvart over ni, er det en påminnelse om at de gir et bidrag tilbake til samfunnet. Når lastebilen kjører ut fra gårdsplassen, vet de ansatte på Mesterbakeren at de er med på noe meningsfullt.
Per-Ole sier at det tok litt tid å sette opp et system, men etter en grundig prosess fungerer det nå godt og han anbefaler andre lignende bedrifter å gjøre det samme.
Vi måler fortløpende at systemet vårt fungerer og at volumene som går ut ser riktige ut, også er det utrolig fint at Matsentralen selv kan komme og hente og forenkle prosessen, der tar de over, sier han.
Det er et system som krever nøyaktighet. Hvert brød blir registrert elektronisk, så de vet hva som sendes ut og hvor det havner. – Vi kan spore hvert eneste brød som går til Matsentralen, sier Per-Ole, før han avslutter med et estimat over deres donasjon i 2024:
– Tre brødskriver regnes som ett måltid. Når vi nå teller opp antall måltider levert til Matsentralen ved årets slutt, har det blitt til over 900 000 måltider i 2024.