Overskuddsmat blir til måltider og arbeidstrening.
En ny sjanse for mat, mennesker og miljø sammen med Kirkens Bymisjon og HANDLE
“Kinderegg”, “drømmeprosjekt”, “gull av gråstein” – kjært barn kan beskrives på mange måter. “Barnet” det er snakk om her, er trepartssamarbeidet mellom Kirkens Bymisjon, HANDLE OG Matsentralen, hvor overskuddsmat blir til måltider og arbeidstrening. Prosjektet åpnet nylig dørene i Sandnes.
Det er samarbeidsprosjektet mellom Unikum og Matsentralen Oslo som er inspirasjon for prosjektet tiltaket som nå ser dagens lys. Siden starten i 2020 har prosjektet, i matsentralen kalt Matsentralen Måltid, vært en ubetinget suksess: Av overskuddsmat fra matsentralen tilberedes sunne ferdigretter, beregnet på de av oss som ikke kan nytte seg av innholdet i en matpose. På den måten får mat, mennesker og miljø en ny sjanse.
Ganske nøyaktig ett år etter at det ble klart at prosjektet som gjør gull av gråstein fikk støtte til etablering av HANDLE, NorgesGruppens bærekraftfond, åpnet det som kanskje er Norges største produksjonskjøkken i Sandnes.
En ny sjanse
Kjøkkenet, som er lokalisert i samme bygg som Matsentralen Rogaland, skal driftes av Kirkens Bymisjon. I samarbeid med NAV vil kjøkkenet tilby arbeidstrening til unge mennesker som står utenfor arbeidslivet.
Etter hvert vil teamet av kokker produsere hele 40.000 ferdigretter av overskuddsmat fra matsentralen – hver eneste måned. Måltidene er forbeholdt de som trenger det aller mest, som de av oss som ikke har tilgang til kjøkken, eller ikke er i stand til å lage mat. Måltidene skal fordeles mellom Matsentralen Rogaland, Matsentralen Vestland og Matsentralen Sør.
Hjelper flere og redde mere
For oss i matsentralene gjør prosjektet at vi kan hjelpe flere og redde mer mat. Der vi tidligere måtte si nei takk til noen typer overskuddsmat, har vi nå fått større fleksibilitet takket være produksjonskjøkkenets effektive og trygge matlaging. Eksempler på mat vi nå har mulighet til å ta i mot er forpakninger beregnet på storhusholdninger, råvarer som kommer i bulk og kjøtt som må skjæres ned.
Resultatet blir et sunt og godt måltid som alle, uavhengig av livssituasjon, kan ta del i.