Skal hjelpe regjeringen til å nå målsetningen om 50 % reduksjon av matsvinn innen 2030.
7. februar 2023 lanserte klima- og miljøminister Espen Barth Eide og landbruks- og matminister Sandra Broch Matsvinnutvalget. Utvalget blir sett på som et viktig ledd i arbeidet med å redusere matsvinn med 50 % innen 2030. Målsetningen om halvering av matsvinn er nedfelt i regjeringsplattformen, i tillegg til å være et av FNs bærekraftsmål.
Produsert mat som ikke blir spist, representerer et stort ressurs- og miljøproblem. Dette må reduseres kraftig. Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matbransjen og matsvinnet er redusert med ti prosent siden 2015. Dette er imidlertid ikke nok. Vi fører nå samarbeidet videre ved å nedsette et utvalg som også inkluderer andre aktører, som miljøorganisasjonene. Vi har tro på at vi sammen skal klare det ambisiøse målet om å halvere matsvinnet innen 2030.
Espen Barth Eide, Klima- og miljøminister
Per 2021 var matsvinnet redusert med 10 % sammenlignet med 2015. For å intensivere arbeidet med matsvinn og muligheten for å målet om 50 % reduksjon innen 2030, har regjeringen satt ned et eget utvalg som skal ta utgangspunkt i arbeidet med bransjeavtalen. Utvalget skal foreslå nye og mer effektive virkemidler som skal bidra til dette, i tillegg til å komme med forslag til en ny matkastelov.
Utvalget skal blant annet
I dette arbeidet blir det viktig å trekke på erfaringer fra bransjeavtalen, for å sikre at en matkastelov utfyller eksisterende virkemidler på en god måte. Bransjen vet selv best hvor det oppstår matsvinn i hele verdikjeden for mat, og med bransjens kunnskap og eierskap får vi en best mulig utredning.
Sandra Borch, Landbruks- og matminister
Matsentralen er med i Matsvinnutvalget
Utvalgets samlet et bredt utvalg medlemmer fra matbransjen, forskning og andre relevante kompetansemiljøer:
Medlemmer i referansegruppen:
Fiskeridirektoratet, Landbruksdirektoratet, Mattilsynet og Miljødirektoratet vil delta som observatører i utvalget.
Du kan lese mer om utvalget og dets mandatet her.
📷 pexels.com