Matsentralen Norge utvikler og styrker nettverket av matsentraler i Norge, men bidrar også til beslutningspåvirkning på internasjonalt nivå når det kommer til matsvinn.Som medlemmer av European Food Banks Federation deltar vår organisasjon i forskjellige prosjekter, aktiviteter og arrangementer der erfaringene fra de norske matsentralene (og andre systemer for omfordeling av overskuddsmat i Norge) bidrar til utvikling av retningslinjer og forskrifter for donasjon av overskuddsmat og utvikling av matbanker rundt om i Europa.
Matsentralen Norge utvikler og styrker nettverket av matsentraler i Norge, men bidrar også til beslutningspåvirkning på internasjonalt nivå når det kommer til matsvinn.
Som medlemmer av European Food Banks Federation deltar vår organisasjon i forskjellige prosjekter, aktiviteter og arrangementer der erfaringene fra de norske matsentralene (og andre systemer for omfordeling av overskuddsmat i Norge) bidrar til utvikling av retningslinjer og forskrifter for donasjon av overskuddsmat og utvikling av matbanker rundt om i Europa.
I 2019 tok dette arbeidet oss først til Roma, i anledning FEBAs årlige samling, hvor Matsentralen var med på det internasjonale møtet ”Working together to achieve SDG 12.3: Concrete actions preventing food waste”. Møtet fant sted hos FAOs hovedkvarter og ble organisert av European Food Banks Federation, i samarbeid med Stiftelsen Banco alimentare Onlus, under beskyttelse av den Italienske allianse for bærekraftig utvikling. Noen dager senere hadde vi æren av å delta på et privat møte med Pave Francis, der han påpekte viktigheten av matbanker i kampen mot fattigdom og matsvinn.
Gjennom FEBA deltar Matsentralen Norge også i det 3-årige prosjektet “The Future of Food Banks: Preparing for the 20's”, finansiert av EU-kommisjonen. I 2019 samlet prosjektet mer enn 20 representanter fra matbanker rundt om i Europa for å diskutere rollen til matbanker i arbeidet med å nå bærekraftsmålene.
Matsentralen hadde muligheten til å bidra til anbefalingene for matdonasjoner på EU-kommisjonens plattform for matsvinn, der Norge er representert gjennom Mat- og Landbruksdepartementet, og hvor Matvett også er medlem. Matsentralen ble også med på plattformens 7. møte i Brussel, der anbefalinger for tiltak for å redusere matsvinn på alle nivåer i matforsyningskjeden ble presentert og diskutert.
Tidligere i år påpekte IPCC et pressende behov for å fikse vårt globale matsystem for å bekjempe klimaendringer, og pekte på reduksjon av matsvinn som en viktig strategi for å oppnå dette. Internasjonale organisasjoner og regjeringer lytter, og med hjelp fra privat sektor, forskere og organisasjoner som Matsentralen kommer nye retningslinjer for å unngå og redusere matsvinn på plass. Det er mye å gjøre mot 2030, men gjennom samarbeid, innovasjon og forskning er vi på vei i riktig retning.