I samarbeid med Universitet i Oslo bidro Matsentralen til Springers internasjonale symposium: New Metropolitan Perspectives.
Kapittelet "Food (in)security in a Nordic Welfare State: The Impact of COVID-19 on the Activities of Oslo´s Food Bank" utforsker virkningen av COVID-19 på omfordeling av overskudsmat i storbyer i en nordisk velferdsstat, samt utforsker hvordan alternative omfordelingsordninger støtter velferdsstaten og når ut til utsatte grupper uten tilstrekkelig bistand.
Studien finner at Oslos matsentralen opplevde en økning i behov for mat og nye typer mottakere. Til tross for de covid-relaterte sosiale utfordringene, var Matsentralen imidlertid i stand til å omfordele mer mat i 2020 og 2021 sammenlignet med 2019 takket være kombinasjonen av nye strategier, nye administrasjons- og kontrollsystemer, nye interne strukturer, samt etablering av nye partnerskap .
Den økte matbehov og tilgjengeligheten av overskuddsmat kombinert med matsentarlens evne til å tilpasse seg raskt og effektivt, tyder på at tilbudet om matsikkerhet krever dedikerte institusjoner med fleksibilitet til å gjøre raske justeringer og koble tilbud og etterspørsel.
Studien viser at matsentraler utfyller velferdsstaten med å bringe sosiale tjenester og i tillegg redusere matsvinn. De kombinerer dermed sosioøkonomiske og miljømessige tjenester, som ligger utenfor rammen av offentlige økonomiske overføringer.
Les hele kapitelet her