Matsentralene som samler inn overskuddsmat til vanskeligstilte, har mer kapasitet.
Landets åtte matsentraler samler inn overskuddsmat fra grossister, dagligvare og matindustri. Overskuddsmat er fullgod mat, men som av ulike årsaker ikke kan omsettes. Denne overskuddsmaten deler matsentralene ut til veldedige organisasjoner som videreformidler den gratis til mennesker i vanskelige livssituasjoner som trenger mathjelp.
Matsentralene ligger an til å redde om lag 5000 tonn i 2022 fra å bli kastet. Dette tilsvarer hele 10 millioner måltider. Men matsentralene kunne enkelt omfordelt 5 millioner måltider til eller totalt 15 millioner måltider. Nå melder alle matsentralene om økt pågang, lange matkøer og for lite mat å dele ut.
Økte matpriser og økte levekostnader rammer stadig flere. Folk som tidligere fikk det til å gå rundt fra måned til måned, sliter nå og trenger mathjelp. Vi har kapasitet til å hjelpe flere og ønsker derfor en enda sterkere mobilisering fra matbransjen. Vi trenger mer mat. sier daglig leder i Matsentralen Norge, Per Christian Rålm.
Matsentralene er etablert i tett samarbeid med matbransjen og har en landsdekkende funksjon i å samle inn og distribuere overskuddsmat. Gjennom donasjoner av overskuddsmat reduserer matbransjen eget matsvinn og sørger for at den når de som trenger det. På landsbasis er det over 200 leverandører av overskuddsmat til matsentralene.