Sammen med en universiteter, høgskoler og bransjeorganisasjoner har Matsentralen skrevet en kronikk om kornkrisen.
I 2020 ble det kastet hele 75.000 tonn brød og bakervarer i Norge. For å dyrke mel til et brød kreves det en kvadratmeter matjord. Hvis vi omgjør dette til brød, tilsvarer det 104 millioner brød, og 17.333 fotballbaner med matjord som ikke blir benyttet til det formålet det hadde, nemlig å mette mennesker.
Mange ressurser går også tapt fordi det kreves stor arbeidsinnsats, mye utstyr og energi i alle ledd for å produsere brød.
Matsvinnet hos forbrukerne har gått noe ned de siste årene, men det er fortsatt vi som kaster mest brød, og da særlig småbarnsfamiliene, viser en norsk undersøkelse. Matpakketradisjonen er nok en god forklaring på det.
Kriser har en tendens til å tvinge frem nye innovative produkter og løsninger. Koronapandemien førte blant annet til at flere av oss handlet mat på nett. Kanskje kan kornkrisen føre til at vi forvalter og forbruker brødet bedre?
Les mer i Nettavisen.