For små mengder mat, mat med veldig kort holdbarhet eller ferdig tilberedt mat, er donasjoner direkte til en lokal ideell organisasjon, den mest effektive og trygge måten å redde maten fra å bli kastet. Dette gjelder overskuddsmat fra for eksempel dagligvarebutikker, bakerier, arrangementer, møter, horeca, osv. men også donasjon av matvarer fra privatpersoner.
• Dagligvarebutikker
• Bakerier
• Små matprodusenter og distributører
• Arrangementer/ møter / festivaler
• Horeca
• Privatpersoner
Matsentralen samarbeider med mer enn 480 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele overskuddsmaten vi samler inn. Disse organisasjonene hjelper mennesker i vanskelige situasjoner ved å servere gratis mat eller dele ut gratis matposer. For at disse organisasjonene skal dekke behovet for mat og garantere et variert og balansert kosthold er de avhengig av sjenerøse donasjoner av overskuddsmat også fra mindre, lokale aktører. Over halvparten av organisasjonene som mottar mat fra Matsentralen har også avtaler med lokale butikker og lignende som donerer sin overskuddsmat til dem på mer eller mindre regelmessig basis.
Bruk Donasjonskartet til å finne en organisasjon i ditt nærområde som kan ta i mot maten du vil donere og bidra til å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse!